Protheses en 

Onderhoud

 

 

 

Volledige Gebitsprothese:
Een andere verwoording voor volledige gebitsprothese is een volledig kunstgebit. Een volledige gebitsprothese is een goede oplossing als vervanging van de natuurlijke tanden en kiezen in een tandeloze mond.

Immediaatprothese:
Een immediaatprothese, ook wel “noodprothese” genoemd, is vaak het eerste kunstgebit als vervanging voor de te trekken (of al getrokken) tanden of kiezen. Deze prothese wordt vaak al vervaardigd vóór dat de tanden en kiezen getrokken worden. De prothese zal aangemeten en vervaardigd worden door uw tandprotheticus. Vervolgens neemt u te vervaardigde prothese mee naar de tandarts of kaakchirurg die te tanden en/of kiezen zal trekken. De immediaatprothese zal direct na het trekken op zijn plaats in de mond worden gezet met als reden dat u niet tandeloos hoeft rond te lopen. Ook dient deze prothese gelijk als een soort “drukverband” waardoor de bloedproppen netjes op hun plek blijven zitten, er minder kans is dat er vuil in komt en de kaak op een nette manier kan herstellen. Voor verdere begeleiding of meer informatie kunt u terecht bij uw tandprotheticus.

Partiële Gebitsprothese:
Een partiële gebitsprothese, ook wel “plaatje” genoemd, is een gedeeltelijk kunstgebit van kunststof die wordt gebruikt om één of meerdere ontbrekende tanden of kiezen te vervangen of ondersteunen met kunsttanden of -kiezen. Indien nodig zal er een samenwerking zijn met uw tandarts, aangezien er nog eigen tanden of kiezen aanwezig zijn.

Frame prothese:
Een frameprothese is een gedeeltelijk kunstgebit op basis van edelmetaal en kunststof waarbij één of meerdere tanden en/of kiezen worden vervangen. Indien nodig zal er een samenwerking zijn met uw tandarts, aangezien er nog eigen tanden of kiezen aanwezig zijn.

Implantaat Prothese:
Een implantaatprothese, ook wel “klikgebit” genoemd, is een kunstgebit op implantaten. De tandprotheticus werkt hiervoor samen met de tandarts-implantoloog of kaakchirurg die de implantaten in de kaak plaatst. Een implantaat is een kunstwortel die houvast biedt voor de tandvervangende voorziening. Na het vastgroeien van de implantaten verzorgt de tandprotheticus het behandeltraject voor de implantaatprothese. Een erg loszittende gebitsprothese kan veel problematiek en pijn veroorzaken. Een implantaatprothese kan een goede oplossing zijn tegen het loszitten van uw gebitsprothese. Vraag uw tandprotheticus naar de werkwijze en de mogelijkheden.

Reparatie & Rebasen

Reparatie van uw gebitsprothese
Reparatie van uw gebitsprothese is mogelijk op afspraak. Door even te bellen naar 0186 – 684011 kunt u een afspraak maken om uw prothese te laten repareren terwijl u wacht onder het genot van een lekker kopje koffie of thee. In veel gevallen is het ook mogelijk uw kunstgebit na overleg ’s ochtends achter te laten en dezelfde dag op een later moment weer op te komen halen. Een veel voorkomende oorzaak van breuk van een gebitsprothese is het niet volledig voldoen van de pasvorm van de gebitsprothese. Laat daarom tijdig en met regelmaat de pasvorm en functie van uw gebitsprothese controleren door de tandprotheticus!

Rebasen van uw gebitsprothese
Rebasen (het opvullen) van uw gebitsprothese is mogelijk op afspraak.

Deze handeling dient te worden geïndiceerd door uw tandprotheticus, u kunt altijd een vrijblijvende afspraak maken om de pasvorm van uw gebitsprothese te laten controleren. Voor het rebasen van uw gebitsprothese wordt met u een afspraak gemaakt op dezelfde dag in de ochtend en in de namiddag. In de ochtend worden er afdrukken genomen. In de loop van de dag zal de huidige voorziening voor u worden opgevuld en bewerkt, waarna uw prothese in de namiddag weer geplaatst zal worden. Uiteraard gaat een aanpassing als deze vaak gepaard met gewenning en eventuele pijnplekjes in het begin. Uw tandprotheticus zal u daarin zo goed mogelijk informeren en begeleiden.

Vrijblijvend Advies & Controle 

Altijd vrijblijvend advies 
Advies, informatie & controle is bij Kunstgebit Oud-Beijerland altijd geheel vrijblijvend! 

Tijdens deze afspraak wordt er met u kennis gemaakt en wordt u zo goed en uitgebreid mogelijk geïnformeerd over tandprothetiek, mondzorg en alles wat daarmee in relatie is.

Door met u in gesprek te gaan, mondonderzoek te verrichten worden alle mogelijkheden, voor- & nadelen en eventuele bijbehorende kostenbegrotingen deskundig met u doorbesproken. Uiteindelijk wordt er van daar uit een behandelplan opgesteld. Na de informatie en adviezen die u van ons heeft gekregen blijft u nog altijd “baas in eigen mond” en bepaald u wat de fijnste oplossing is in uw situatie. 


Controle van de pasvorm 
Door regelmatig de pasvorm van uw gebitsprothese te laten controleren voorkomt u dat het kunstgebit op ongewenste momenten breekt tijdens het kauwen. Vaak gebeurt dit op vervelende momenten zoals tijdens een etentje of in het weekend. Doordat het kunstgebit gecontroleerd wordt op functie en pasvorm kunnen wij, door eventuele aanpassingen aan het kunstgebit, in het ergste geval (onherstelbare) kaakproblemen voorkomen. 

Een jaarlijkse controle wordt door de tandprotheticus geadviseerd en is dan ook geen overbodige luxe. 

Hoe weet ik of mijn gebitsprothese aan vervanging toe is? 
De levensduur van een kunstgebit verschilt per persoon en is afhankelijk van verschillende factoren. De gebruikelijke levensduur is ongeveer 5 tot 8 jaar. Ook binnen deze periode blijven de kaken slinken en dus veranderen. Wij adviseren met regelmaat de pasvorm van uw kunstgebit te laten controleren door een gediplomeerd tandprotheticus. 

Hieronder vindt u een aantal klachten die zouden kunnen aantonen of uw prothese moet worden aangepast of vervangen: 

  • Uw prothese zit (te) los, 
  • u heeft moeite met praten en/of lachen, 
  • u heeft last van pijnklachten, 
  • u heeft moeite met eten, 
  • het kunstgebit breekt regelmatig, 
  • u ziet uw gezicht veranderen.

Een nieuwe gebitsprothese

Een kunstgebit is een kunstmatige vervanging van de tanden en kiezen om de het kauwvermogen, spraakfunctie & esthetiek te verbeteren. Het is dan ook fijn dat een kunstgebit bestaat. Wel moeten we realistisch zijn en is en blijft het een stuk plastic, een hulpmiddel. Een hulpmiddel die niet zo vast of fijn zal aanvoelen als uw eigen tanden & kiezen. Vooral een nieuw kunstgebit gaat gepaard met eventuele gewenning, problemen en pijnplekken, dit is dan ook normaal. Kauwen, proeven, spreken, en speekselvloei kunnen in het begin veranderen bij een nieuw kunstgebit. Indien u ongemakken ervaart of vragen hebt kunt u altijd (op afspraak) voor controle terecht bij uw tandprotheticus. 

Schoonmaken van de gebitsprothese
Uw kunstgebit dient dagelijks te worden schoongemaakt, net als uw eigen tanden en kiezen. Zowel aan als onder uw kunstgebit blijven etensresten en bacteriën achter. Ook vindt er vaak verkleuring plaats aan uw kunstgebit door bijvoorbeeld nicotine, koffie, thee, wijn enzovoorts. U kunt uw kunstgebit schoonmaken met Dreft (afwasmiddel) of groene zeep. Zolang het maar ontvettend is en niet té agressieve middelen zijn zoals: vloeibare schuurmiddelen, tandpasta’s, bruistabletten, bleekwater etc. Indien er tandsteen (kalkaanslag) aan uw kunstgebit blijft hechten kunt u de prothese een aantal uur of een nachtje in de natuurazijn leggen. Natuurazijn heeft de juiste zuurgraad om deze (kalk)aanslag te verzachten, als u de prothese vervolgens nog eens goed poetst en ontvet met zeep wil deze tandsteen aanslag vaak beter loslaten van de prothesebasis. Over het algemeen wordt het door mensen als fijn ervaren om preventief (indien mogelijk) na iedere maaltijd de uitneembare voorziening even om te spoelen.

Masseer ook uw kaken
Door ook uw kaken te blijven masseren met een zachte tandenborstel houdt u de kaken in een betere conditie. Door deze te masseren reinigt u het tandvlees en bevordert u de doorbloeding. Hierdoor is er een sneller herstel van het slijmvlies mogelijk en is de kans op infectie en/of schimmels kleiner.

Doe uw gebitsprothese ’s nachts uit
De tandprotheticus zal u (met uitzonderingen daar gelaten) blijven adviseren uw kunstgebit ’s nachts, tijdens het slapen, uit te doen. ’s Nachts inhouden van het kunstgebit kan leiden tot vermindering van de doorbloeding van het weefsel in de mond, waardoor de kans op infecties en schimmels wordt vergroot. Ook, vooral bij een slecht passend kunstgebit, kan het nachtelijk dragen van een kunstgebit er voor zorgen dat de kaak sneller slinkt dan als u hem niet zou dragen tijdens uw slaap.


0186 68 40 11

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Rembrandtstraat 1B

3262 HN, Oud-beijerland

© Kunstgebit Oud-Beijerland 2021 - Privacyverklaring